Вече приемат документи по процедура за Фотоволтаици за домакинствата


Вече тече приема на проекти по процедурата, по която всяко едно домакинство може да кандидатства за инсталиране на фотоволтаична инсталация за собствени нужди на домакинството с капацитет до 10 киловата. 




Как едно домакинство може да кандидатства по тази процедура, какви документи трябва да се подготвят и до какъв размер безвъзмездни средства може да получи?

В тази процедура могат да участват домакинства, които се намират на територията на Република България, всяко населено място е допустимо.

По проекта може да се финансира ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ДЕЙНОСТИ:

·    Компонент 1: Закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване (БГВ)( т. нар. СЛЪНЧЕВИ БОЙЛЕРИ) като размера на безвъзмездната помощ е до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лв. с ДДС;

                                                           ИЛИ

·    Компонент 2: Закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия, като размера  на безвъзмездната помощ е до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв с ДДС

     Кандидата трябва да е:

-     -  Физическо лице,

-     -  Български граждани или чужденци със статут на постоянно пребиваващи в Република България,
-     - Обитаващ собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда.
      - Собственик на жилището, с което се кандидатства. В случай че Кандидатът е съсобственик на жилището и притежава по-малко от 51 % идеални части от него, е необходимо писмено съгласие от другия/ите съсобственик/ци, заедно с когото/които Кандидатът притежава повече от половината от собствеността върху жилището. Съгласието от съсобственика/ците се удостоверява с декларация от съответния/ите съсобственик/ци. В случай че жилището е собственост на съпрузи в режим на съпружеска имуществена общност, не е необходимо съгласието на съпруга на Кандидата
- -  - Жилището трябва да е основно за Кандидата.
     - Жилището, с което се кандидатства, да се намира в регулационните граници на населеното място на територията на съответната община, да се ползва само за жилищни нужди и на адреса на жилището да няма регистриран в Търговския регистър търговец или регистрирано в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел юридическо лице
     - В случай че Кандидатът е собственик на жилище в многофамилна сграда, освен на изброените изисквания, той следва да има съгласието на етажната собственост и трябва да представи копие от Решение на Общото събрание на собствениците съгласно чл. 17, ал. 2, т. 5 от Закона за управление на етажната собственост (с мнозинство не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части), КАКТО И ДА РАЗПОЛАГА С РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ
     - В жилището трябва се ползва неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.) – към момента на подаване на предложението ( при кандидатстване по Компонент 2) или преди доставката, монтажа и пускането в експлоатация на слънчева инсталация за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаична система до 10 kWp (при предложение по Компонент 1);
     - В жилището е потребявана електрическа енергия минимум 6 месеца преди обявяване на настоящата процедура чрез подбор (при предложение по Компонент 2) или преди доставката, монтажа и пускането в експлоатация на слънчева инсталация за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаична система до 10 kWp (при предложение по Компонент 1).
     - Да представи оферта за доставка и монтаж на инсталацията или системата, съдържаща (при предложение по Компонент 2) или документи на доставената и монтирана инсталация или система (при предложение по Компонент 1), която/които включва/т:

§  ценовите параметри на доставката и монтажа и

§  данни за техническите параметри на инсталацията / системата, отговарящи на минималните изисквания, посочени в Приложение A или по-добри от тях.

-    - Да е заплатил дължимите към момента на кандидатстването местни данъци и такси за недвижимия имот, в който ще се монтира инсталацията или системата.

ВАЖНО: Всеки Кандидат може да подаде само едно предложение, което може да включва само едно жилище. В случай че жилището е собственост на повече от едно физическо лице, предложение по настоящата процедура може да се подава само от единия от собствениците му.

ВАЖНО: жилището трябва да се използва само за жилищни нужди и на адреса на жилището да няма регистриран в Търговския регистър търговец или регистрирано в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел юридическо лице.

 

Условия за закупуване на СЛЪНЧЕВ БОЙЕР ( Компонент 1 ):

Предоставят се средства за закупуване и инсталиране на слънчеви инсталации за БГВ, от които произведената гореща вода ще бъде използвана за задоволяване на собственото потребление за битово горещо водоснабдяване.   

За слънчевите инсталации за БГВ в съответствие с чл. 147, ал. 1, т. 14 от Закона за устройство на територията не се изисква одобряване на инвестиционен проект за издаване на разрешение за строеж при техния монтаж.

Същевременно в чл. 147, ал. 2 от Закона за устройство на територията е поставено изискване за този вид строежи да се представят становища на инженер-конструктор, на електроинженер и/или на инженер по топлотехника с чертежи, схеми, изчисления и указания за изпълнението им. В издаденото становище изрично ще е посочено, че произведената топлинна енергия ще бъде използвана за собствено потребление за задоволяване на нуждите на крайния получател от гореща вода.

 

Условия при изграждане на ФОТОВОЛТАИЦИ и батерии ( Компонент 2):

По Компонент 2 безвъзмездната финансова помощ ще се предоставя за закупуването и инсталирането на фотоволтаични системи с мощност до 10 kWp, които могат да включват и системи за съхранение на произведената електрическа енергия. Произведената и/или съхранената електрическа енергия може да бъде използвана само за собствено потребление в жилището на Кандидата.

Крайният клиент трябва да подаде уведомление до оператора на мрежата, към която е присъединен обектът. В 14-дневен срок от получаване на уведомлението операторът предоставя допълнително споразумение към договора за достъп и пренос на крайния клиент, в което се посочват техническите изисквания към схемата на свързване на енергийния обект към електрическата уредба на крайния клиент и се регламентират правата и задълженията на страните, с цел гарантиране сигурността на електроенергийната система и недопускане постъпване на електрическата енергия и смущения в мрежата.

В чл. 147, ал. 2 от Закона за устройство на територията е поставено изискване за този вид строежи да се представят становища на инженер-конструктор и/или електроинженер с чертежи, схеми, изчисления и указания за изпълнението им.

Предложенията за изпълнение на инвестиции по Компонент 1 или Компонент 2 могат да бъдат със следната готовност:

  • Вариант 1: Предложението е за финансиране на инвестиция, по която дейностите по доставка, монтаж и пускане в експлоатация на слънчева инсталация за битово горещо водоснабдяване или по доставка, монтаж и пускане в експлоатация на фотоволтаична система до 10 kWp, която може да включва система за съхранение на електрическа енергия, са изпълнени. Дейностите по доставка, монтаж и пускане в експлоатация трябва да са извършени в периода от 7 юни 2022 г. до подаване на предложението от Кандидата по настоящата процедура.

или


  • Вариант 2: Предложението е за финансиране на инвестиция, по която ще се извършват дейности по доставка, монтаж и пускане в експлоатация на слънчева инсталация за битово горещо водоснабдяване или по доставка, монтаж и пускане в експлоатация на фотоволтаична система до 10 kWp, която може да включва системи за съхранение на електрическа енергия, след одобрение на предложението от СНД и сключване на договор за финансиране с крайния получател.

 

Допустими дейности по процедурата:

По настоящата процедура са допустими за финансиране следните дейности, изпълнявани от Кандидата:

1)  Доставка, монтаж и пускане в експлоатация на слънчева инсталация за битово горещо водоснабдяване;

ИЛИ

2)  Доставка, монтаж и пускане в експлоатация на фотоволтаична система до 10 kWp, която може да включва система за съхранение на електрическа енергия.

 

ВАЖНО: Слънчевите инсталации за БГВ и фотоволтаичните системи за производство на електрическа енергия следва да бъдат нови, неупотребявани със сертификати за разпространение в ЕС и приложимите стандарти за вида на изделието И да отговарят най-малко на следните технически изисквания:

         I.    Слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване

  1. Допустими активи за финансиране са слънчевите системи за битово горещо водоснабдяване, включващи слънчеви колектори, бойлер/-и, помпена група, соларно управление, разширителен съд, конструкция за монтаж и всички допълнителни елементи, които осигуряват ефективна работа на системата.

    Плоски слънчеви колектори

    • Коефициент на абсорбция (α)                                                    ≥  90%
    • Коефициент на емисия (ε )                                                         ≤ 6%
    • Коефициент на топлинни загуби (a1)                                 (Ua1 ≤ 5 W/м2К )

    Вакуумно тръбни слънчеви колектори

    • Коефициент на абсорбция (α)                                                    ≥ 90%
    • Коефициент на емисия (ε )                                                         ≤ 6%
    • Обобщен коефициент на топлинни загуби (a1)                    (Ua1 ≤1.5  W/м2К )

    Конструкция

    • Материалите и крепежните елементи, използвани в конструкцията за монтаж на отделните съоръжения следва да са нискокорозионни материали, като се гарантира, че не повишават степента на корозия, когато са монтирани заедно в масив или когато са монтирани върху повърхността на основна конструкция;
    • Продуктова гаранция ≥ 10 години.

      II.        Фотоволтаични системи

    Допустими активи за финансиране са фотоволтаични модули, инвертори, оразмерени за тези фотоволтаични модули и капацитета на системата за съхранение (ако има такава), електронни устройства, осигуряващи ефективното функциониране на фотоволтаичната система и недопускащи връщане на енергия в мрежата, конструкция за монтаж и всички допълнителни елементи, които осигуряват ефективна работа на системата.

    Фотоволтаични модули

    ·         Ефективност на модула              ≥ 20%

    ·         Продуктова гаранция                 ≥ 12 години

    ·         Деградация първа година           ≤ 2%

    ·         Линейна деградация за:

    -      еднолицеви модули     ≤ 0,6% на година,

    -      двулицеви модули       ≤ 0,5% на година, гарантирана за ≥ 25 години

    Инвертори

    Допустими системи за финансиране са системи с отделен инвертор за фотоволтаичния модул и отделен инвертор за система за съхранение, както и системи с хибридни инвертори.

    ·         Ефективност на инвертора (European weighted efficiency)     ≥ 96%

    ·         Смущения от хармоници THD      ≤ 3%

    ·         Продуктова гаранция        ≥ 10 години

    ·         Наличие на устройство, което ограничава връщане на електроенергия в мрежата съвместимо с инвертора или вградена такава функция на самият инвертор

    Системи за съхранение

    ·         Работна температура - ≥45°С на околната среда

    ·         Продуктова гаранция        ≥ 5 години

    Конструкция

    ·         Материалите и крепежните елементи, използвани в конструкцията за монтаж на модулите следва да са нискокорозионни материали, като се гарантира, че не повишават степента на корозия, когато са монтирани заедно в масив или когато са монтирани върху повърхността на основна конструкция

    ·         Продуктова гаранция ≥ 10 години

След одобрението на проекта всеки кандидат разполага с до 18 месеца, за да реализира проекта.

Кандидатстването се осъществява изцяло по електронен път, през ИСМ-ИСУН 2020

 

Какви документи трябва да приложим в момента на подаване на проекта:

Кандидатите по процедурата чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели следва да представят към Формуляра за кандидатстване по изцяло електронен път чрез ИСУН 2020 следните документи:

1)  Документ, доказващ българско гражданство, гражданство на държава членка  на Европейския съюз или статут на постоянно пребиваващ в Република България гражданин на трета държава – това е личната карта на собственика на жилището

2)  Документ за постоянен адрес на Кандидата, в случай, че постоянния адрес не е вписан в личната карта

3)  Документ за собственост на жилище в собствена еднофамилна сграда или многофамилна сграда, за която се кандидатства – нотариален акт, договор за делба и др.

4)  Декларация за съгласие от съсобственик на имота. Подава се в случай на съсобственост на жилището

5)   Решение на Общото събрание на етажната собственост по чл. 17, ал. 2, т. 5 от Закон за управление на етажната собственост (ЗУЕС), прието със съответното мнозинство - Документът се прилага, само когато имотът се намира в сграда в режим на етажна собственост

6)  Декларация при кандидатстване (по образец) – от комплекта документи по процедурата

7)  Пълномощно за подаване на предложението за изпълнение на инвестиция (по образец) – само в случай, че упълномощите някой друг да подаде проекта вместо Вас

8)  Разрешение за строеж, когато Кандидата е собственик на жилище в многофамилна жилищна сграда

9)  Удостоверение от общината за липсата на задължения 

10)  Фактури за потребление на електрическа енергия на жилището/имота за период от 6 месеца назад, или справка от доставчика на електрическа енергия за период от 6 месеца

11)  Оферта за доставка, монтаж и пускане в експлоатация на инсталацията/системата, съдържаща данни за техническите параметри на основните съоръжения от инсталацията/системата, отговарящи или по-добри от минималните изисквания, посочени по-горе – това е в случай, че нямате изградена система и тепърва ще изграждаме.

12) Документи на доставената и монтирана инсталация или система, съдържащи данни за техническите параметри на основните съоръжения от инсталацията/системата, отговарящи или по-добри от минималните изисквания, посочени по-горе – това е в случай, че ВЕЧЕ ИМАТЕ ИЗГРАДЕНА система и кандидатствате за възстановяване на до 70% от нейната стойност.  


От къде да започнем с подготовката на документите:

1.    Трябва да подадем уведомление до оператора на мрежата, към която е присъединен нашия обект- къщата или апартамента, за който кандидатстваме, с което искаме допълнително споразумение към Договора за достъп и пренос на енергия, в което се посочват техническите изисквания към схемата на свързване на фотоволтаичната система към електрическата уредба и се регламентират правата и задълженията на страните, с цел гарантиране сигурността на електроенергийната система и недопускане постъпване на електрическата енергия и смущения в мрежата.

 

2.     След като вече разполагаме с допълнителното споразумение със съответното енергоразпределително дружество, трябва да се обърнем към инженери за подготовка на проектни решения в части "Конструкции", "Електро" и/или "ОВК" с чертежи, схеми, изчисления, техническите спецификации и указания за изпълнението на инсталацията, гарантиращи безопасна експлоатация и защита от връщане на електрическа енергия към електроразпределителната мрежа, когато сградата е присъединена към такава.

     ВАЖНО: При подготовката на тези документи инженерите, изготвящи съответните части следва да се съобразят с минималните технически изисквания на инсталацията, указани в Условията за кандидатстване по процедурата.

     След изготвяне на документите от двамата инженери, ИЗБИРАТЕ фирмата изпълнител на инсталацията, която ще Ви издаде оферта.  Докато инженерите подготвят проектните решения Вие вадите останалите документи, които са Ви необходими за кандидатстване, като списъка на документите е по-горе в статията. 

3.    След като имате споразумението със съответното ЕРП, имате документите от инженерите и офертата на фирмата, следва да започнете подготовка на проекта за подаване в системата ИСУН 2020 

4.    В случай, че желаете да използвате консултант за подготовката на проекта, може да се обърнете към нас, за да се подготвят останалите документи и да се подготви Вашия проект. 

 

 

ВАЖНО: Трябва задължително избрания доставчик на Вашата инсталация/система да притежава необходимата професионална квалификация, тъй като ако не е професионално квалифициран и не е вписан в регистъра, разходите Ви няма да бъдат признати и няма да Ви бъде предоставена безвъзмездната помощ, въпреки, че проекта е одобрен.

Ако изберете да се подготвяте сами, без консултант, изискайте от избраната фирма да потвърди вписването в този регистър: https://www.seea.government.bg/bg/spisaci/2-uncategorised/9365-2-5-spisaci

Коментари