До 200 000 Евро безвъзмездна помощ по Мярка 6.4 "Подкрепа за неземеделски дейности"






Тази есен предстои отварянето на Мярка 6.4 - Инвестиции в неземеделски дейности от Програма за развитие на селските райони 

Кой може да кандидатства: Кандидатите следва да са МИКРОПРЕДПРИЯТИЯ, регистрирани съгласно Търговския закон или Закона за занаятите, включително регистрирани земеделски стопани ( юридически и физически лица), като осъществяват своята дейност на територията на населено място, находящо се в Селски район ( съгласно утвърден списък)

Допустими са проекти във всички сектори на услугите, производствени дейности и развитие на занаяти, с изключение на първична преработка на селскостопанска продукция, винопроизводство и аквакултури.

Важно уточнение: Допустимо е да кандидатстват и новорегистрирани фирми, но дружествата с история над 1 година ще получават допълнително точки при класиране на проектите.

Кандидатите, които са регистрирани земеделски производители могат да кандидатстват с проекти, които да разнообразят тяхната дейност в неземеделска дейност, като в този случай е необходимо да поддържат и работата си и регистрацията си като ЗП.  

Условия за допустимост:

1. Подпомагат се проекти, които се осъществяват на територията на общините от селските райони на Република България, 

2. Когато имаме строително-ремонтни дейности по проекта: Проектите се изпълняват върху имот – собственост на кандидата или върху имот, за който е налично правно основание за ползване. Когато имотът не е собственост на кандидата, към проектите се прилагат документи за учредено право на строеж върху имота за срок не по-малко от 6 години, (ние препоръчваме минимум 7-годишен срок) считано от датата на подаване на проектното предложение, когато е учредено срочно право на строеж – в случай на кандидатстване за разходи за СМР за изграждане на нов строеж, надстрояване и/или пристрояване на съществуващ строеж, за които се изисква разрешение за строеж съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ).

3. Когато по проекта не се предвиждат строително-ремонтни дейности: Проектите се изпълняват върху имот – собственост на кандидата, а когато имотът не е собственост на кандидата, към проектите се прилагат документи за ползване на имота за срок не по-малко от 6 години, считано от датата на подаване на проектното предложение – в случай на кандидатстване за разходи за:

3.1. закупуване и/или инсталиране на нови машини, оборудване и съоръжения, необходими за подобряване на производството и/или обновяване на сгради и/или помещения, за които не се изисква издаване на разрешение за строеж съгласно ЗУТ;

3.2. б) СМР извън случаите по т. 5.

4. Към проектите, включващи разходи за СМР, се прилагат:

4.1 заснемане на обекта/съоръжението и/или архитектурен план на сградата, съоръжението, обекта, който ще се изгражда, ремонтира или обновява, когато за предвидените СМР не се изисква одобрен инвестиционен проект съгласно ЗУТ;

4.2 одобрен инвестиционен проект, изработен във фаза „Технически проект” или „Работен проект” в съответствие с изискванията на ЗУТ и Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти (ДВ, бр. 51 от 2001 г.), когато за предвидените СМР се изисква одобрен инвестиционен проект съгласно ЗУТ;

4.3 подробни количествени сметки за предвидените СМР, които са заверени от правоспособно лице;

4.4 влязло в сила разрешение за строеж, когато издаването му се изисква съгласно ЗУТ;

4.5 становище на главния архитект с подробно описание на инвестиционното намерение, че строежът не се нуждае от издаване на разрешение за строеж, когато издаването му не се изисква съгласно ЗУТ.

5. Проектите, които включват разходи за преместваеми обекти, се придружават с разрешение за поставяне, издадено в съответствие със ЗУТ. 

6. Към проектите за дейностите свързани с производство се прилагат технологичен проект, схема и описание на технологичния процес и описание на годишния капацитет на предприятието по видове продукция, заложени в производствената и търговска програма на бизнес плана. 

7. Дейностите и инвестициите по проекта, за които се изисква лицензиране, разрешение и/или регистрация за извършване на дейността/инвестицията съгласно българското законодателство, се подпомагат само ако са представени съответните лицензи, разрешения и/или документ, удостоверяващ регистрацията, когато това обстоятелство не е проверимо в публични регистри. При наличие на публичен регистър, оценителната комисия извършва служебна проверка в него за оценка на съответствието с това изискване. Това се отнася за случаите, в които подпомаганата дейност се упражнява от кандидата към датата на подаване на проектното предложение и/или за стартирането и е необходимо предварително лицензиране, разрешение и/или регистрация на дейността или на собственика/управителя.

За дейности, насочени към производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление:
1. Инвестиции за производство на енергия от ВЕИ, включително проекти с инвестиции за производство на електрическа и/или топлинна енергия или енергия за охлаждане и/или производство на биогорива и течни горива от биомаса се подпомагат само, ако са за собствено потребление на кандидата и същите не надхвърлят необходимото количество енергия за покриване нуждите на предприятието. Капацитетът на инсталациите не трябва да надвишава мощност от 1 мегават.
2. Проекти за производство на  биогорива и течни горива от биомаса се подпомагат при условие, че отговарят на критериите за устойчивост, определени в чл. 37-40 от Закона за енергията от възобновяеми източници.
3. При комбинирано топло- и електропроизводство капацитетът на инсталацията трябва да съответства на необходимата за дейностите на предприятието полезна топлоенергия.
4. При производство на електроенергия от биомаса инсталациите трябва да произвеждат най-малко 10 на сто топлинна енергия.
5. При производство на биоенергия кандидатът трябва да докаже наличието на суровинна база за периода на изпълнение на бизнес плана 
6. При производство на биоенергия (включително биогорива) суровините от  зърнени и други богати на скорбяла култури, захарни култури, маслодайни култури, както и суровини, които могат да се използват за фуражи се ограничават до 20%. Ограниченията от 20% не се прилагат за отпадъчни продукти от тези култури, които не се използват за фуражи.

Допустими разходи: 
1. Допустими за подпомагане са разходи за материални и нематериални инвестиции, за създаване и развитие на неземеделски дейности в селските райони, свързани с допустимите дейности от раздел 13.1 „Допустими дейности ”, включващи:
1.1 Изграждане или подобрения на недвижимо имущество;
1.2 Закупуване, включително чрез финансов лизинг на нови машини, съоръжения и оборудване до пазарната стойност на активите;
1.3 Закупуване на земя, необходима за изпълнение на проекта във връзка с изграждане и/или подобрения на сгради, помещения и други недвижими материални активи, предназначени за инвестиционните дейности на територията на селски район;
1.4 Закупуване на сгради, помещения и други недвижими имоти, необходими за изпълнение на проекта, предназначени за производствени дейности на територията на селски район;
1.5 Нематериални инвестиции: придобиване и създаване на компютърен софтуер и придобиване на патенти, лицензи, авторски права и марки.
1.6 Общи разходи, например хонорари на архитекти, инженери и консултанти, хонорари, свързани с консултации относно екологичната и икономическата устойчивост, включително проучвания за техническа осъществимост.
 
Одобреният проект се изпълнява в срок до 24 месеца, а за проекти, включващи разходи за СМР – в срок до 36 месеца от датата на подписването на административния договор за предоставяне на БФП с ДФЗ-РА. 
    
Нашия екип ще се погрижи за цялостната подготовката на проектното предложение и последващо управление след одобрение на проекта. 

При Ваше желание нашите експерти ще Ви подпомагат, напътстват и съдействат във всеки един момент при подготовката на всички документи, изброени по-горе, ще Ви консултират при  правни и финансови въпроси при подготовката на документите, както и ще Ви съдействат при подготовката на договори с Ваши контрагенти във връзка с проекта. 

Можете да се свържете се с нас за допълнителна информация: 
На телефон, Viber, WhatsApp, Telegram, Signal
📞 +359878688679
☎️ +359878641478
📩kgbusinessc@gmail.com



Коментари