От 05-ти до 30-и октомври е срокът за подаване на документи за доказване
на реализирано мляко по схемата за Схемата за обвързано подпомагане на
млечни крави под
селекционен контрол - (ЕЖСК-мляко)
Право на подпомагане имат
земеделски стопани, които:
♦ отглеждат в стопанството си 20 и
повече млечни крави от една порода под селекционен контрол, с предназначение за производство на мляко;
♦ са
реализирали мин. 4 000 кг мляко от
млечна крава
- за кравите от застрашени от
изчезване породи не е необходима
реализация на мляко и/или млечни продукти;
♦ са
реализирали млякото и/или млечните продукти в периода от 1 октомври на предходната година до 30
септември в годината на кандидатстване;
♦ в
срок от 5 октомври до 30
октомври в годината на кандидатстване са предоставили документи за реализацията;
♦ поддържат заявените животни
най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявления.
Реализацията на мляко и/или млечни продукти се доказва
със следните документи:
1. фактури,
издадени от земеделския стопанин за доставки на първи изкупвачи на мляко, с
които има регистрирани договори за доставки в ДФ „Земеделие“-РА - когато
земеделският стопанин е търговец по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;
2.
приемо-предавателни протоколи за доставки с реквизитите по чл. 6, ал.1 от
Закона за счетоводството, издадени от първи изкупвачи на мляко, с които
земеделският стопанин има договори за доставки, регистрирани в ДФ
„Земеделие“-РА - когато земеделските стопани са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона
за данъците върху доходите на физическите лица;
3. фактури
за реализирани доставки – когато земеделските стопани доставят на търговци в
други държави-членки на Европейския съюз;
4. фактури
и/или касови бележки за директни продажби на мляко и/ или млечни продукти -
когато земеделските стопани са регистрирани или вписани по Наредба № 26 от 2010
г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини
и храни от животински произход;
5. фактури
и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство за реализирани
млечни продукти - когато земеделския стопанин е със затворен цикъл на
производство и има регистрирано млекопреработвателно предприятие по чл. 12 от
Закона за храните;
6.
приемо-предавателни протоколи с реквизитите по чл.
6 ал. 1 от Закона за счетоводството за доставка на сурово мляко за
преработка на ишлеме в млекопреработвателно предприятие;
7. фактури
и/или касови бележки за директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин
на други земеделски стопани за изхранване на животните - когато земеделският
стопанин е вписан като производител на мляко, предназначено за изхранване на
животни в други стопанства в публичния списък на регистрираните земеделски
стопани, които извършват дейности на ниво първично производство на фуражи и
свързаните с това дейности, съгласно в чл. 5, параграф 1 от Регламент (ЕО) №
183/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 12 януари 2005 година за
определяне на изискванията за хигиена на фуражите (ОВ L 35 от 8 февруари 2005
г.).
Заявените животни трябва да отговарят на
следните изисквания:
♦ са
идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо с еднакъв идентификационен
номер;
♦ са
въведени в регистъра на БАБХ с предназначение „за мляко“;
♦ са
вписани в регистъра на животните в животновъдния обект;
♦ имат
индивидуални паспорти;
♦ са
вписани в Главния раздел на родословната книга;
♦ вписани
са в регистрите по чл. 18, ал. 6 от Закона за Животновъдството;
♦ имат
зоотехнически сертификат.
Животно със
сменено предназначение, заявено към първата година на кандидатстване по схемите
за обвързано с производството подпомагане, се счита за животно с нередност.
Размерът
на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, за
които земеделските стопани са реализирали минималното количество мляко и са
предоставени доказателства за тази реализация. Прилага се модулирана ставка за
първите 250 (включително) допустими животни на всички стопанства и за над
250-то допустимо животно, която е по-висока за първите 250 животни.
Методиката за превръщане на сурово мляко от обемни в тегловни единици
и на млечните продукти от мляко в млечен еквивалент е следната:
1 литър сурово краве, козе и биволско мляко = 1,03 кг.
1 литър сурово овче мляко = 1,035 кг.
Необходимото според наредбата количество сурово мляко в килограми
за получаване на 1 килограм готов млечен продукт е както следва:
1. краве и козе мляко:
а) за 1 кг масло = 22,5 кг мляко;
б) за 1 кг сметана = 7,90 кг мляко;
в) за 1 кг сирене твърдо (кашкавал) = 10,3 кг мляко;
г) за 1 кг сирене (бяло саламурено) = 6,8 кг мляко;
д) за 1 кг кисело мляко = 1,04 кг мляко;
е) за 1 кг млечна извара = 5,55 кг мляко;
ж) пастьоризирано мляко = 1,02 кг мляко.
2. овче мляко:
а) за 1 кг сирене твърдо (кашкавал) = 7 кг мляко;
б) за 1 кг сирене (бяло саламурено) = 4,8 кг мляко;
в) за 1 кг кисело мляко = 1,06 кг мляко;
г) пастьоризирано мляко = 1,04 кг мляко.
3. биволско мляко:
а) за 1 кг сирене твърдо (кашкавал) = 10,1 кг мляко;
б) за 1 кг сирене (бяло саламурено) = 6,6 кг мляко;
в) за 1 кг кисело мляко = 1,04 кг мляко;
г) пастьоризирано мляко = 1,02 кг мляко.“
Коментари
Публикуване на коментар