От днес започва подаване на документи за доказване на реализирано мляко

От 05-ти до 30-и октомври е срокът за подаване на документи за доказване на реализирано мляко по схемата за Схемата за обвързано подпомагане на млечни крави под селекционен контрол - (ЕЖСК-мляко)
Право на подпомагане имат земеделски стопани, които:
♦ отглеждат в стопанството си 20 и повече млечни крави от една порода под селекционен контрол,  с предназначение за производство на мляко;
♦ са реализирали мин.  4 000 кг мляко от млечна крава
 - за кравите от застрашени от изчезване породи  не е необходима реализация на мляко и/или млечни продукти;
♦ са реализирали млякото и/или млечните продукти в периода  от 1 октомври на предходната година до 30 септември в  годината на кандидатстване;
♦ в срок от 5 октомври до 30 октомври в годината на кандидатстване са предоставили документи за реализацията;
♦ поддържат заявените животни най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявления.
Реализацията на мляко и/или млечни продукти се доказва със следните документи:  
1. фактури, издадени от земеделския стопанин за доставки на първи изкупвачи на мляко, с които има регистрирани договори за доставки в ДФ „Земеделие“-РА - когато земеделският стопанин е търговец по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;
2. приемо-предавателни протоколи за доставки с реквизитите по чл. 6, ал.1 от Закона за счетоводството, издадени от първи изкупвачи на мляко, с които земеделският стопанин има договори за доставки, регистрирани в ДФ „Земеделие“-РА - когато земеделските стопани са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица;
3. фактури за реализирани доставки – когато земеделските стопани доставят на търговци в други държави-членки на Европейския съюз;
4. фактури и/или касови бележки за директни продажби на мляко и/ или млечни продукти - когато земеделските стопани са регистрирани или вписани по Наредба № 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход;
5. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство за реализирани млечни продукти - когато земеделския стопанин е със затворен цикъл на производство и има регистрирано млекопреработвателно предприятие по чл. 12 от Закона за храните;
6. приемо-предавателни протоколи с реквизитите по чл. 6 ал. 1 от Закона за счетоводството за доставка на сурово мляко за преработка на ишлеме в млекопреработвателно предприятие;
7. фактури и/или касови бележки за директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин на други земеделски стопани за изхранване на животните - когато земеделският стопанин е вписан като производител на мляко, предназначено за изхранване на животни в други стопанства в публичния списък на регистрираните земеделски стопани, които извършват дейности на ниво първично производство на фуражи и свързаните с това дейности, съгласно в чл. 5, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 183/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 12 януари 2005 година за определяне на изискванията за хигиена на фуражите (ОВ L 35 от 8 февруари 2005 г.).

Заявените животни трябва да отговарят на следните изисквания:
♦ са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо с еднакъв идентификационен номер;
♦ са въведени в регистъра на БАБХ с предназначение „за мляко“;
♦ са вписани в регистъра на животните в животновъдния обект;
♦ имат индивидуални паспорти;
♦ са вписани в Главния раздел на родословната книга;
♦ вписани са в регистрите по чл. 18, ал. 6 от Закона за Животновъдството;
♦ имат зоотехнически сертификат.
Животно със сменено предназначение, заявено към първата година на кандидатстване по схемите за обвързано с производството подпомагане, се счита за животно с нередност.
Размерът на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, за които земеделските стопани са реализирали минималното количество мляко и са предоставени доказателства за тази реализация. Прилага се модулирана ставка за първите 250 (включително) допустими животни на всички стопанства и за над 250-то допустимо животно, която е по-висока за първите 250 животни.
Методиката за превръщане на сурово мляко от обемни в тегловни единици и на млечните продукти от мляко в млечен еквивалент е следната:
1 литър сурово краве, козе и биволско мляко = 1,03 кг.
1 литър сурово овче мляко = 1,035 кг.
Необходимото според наредбата количество сурово мляко в килограми за получаване на 1 килограм готов млечен продукт е както следва:
1. краве и козе мляко:
а) за 1 кг масло                        = 22,5 кг мляко;
б) за 1 кг сметана                     = 7,90 кг мляко;
в)  за 1 кг сирене твърдо (кашкавал)     = 10,3 кг мляко;
г)  за 1 кг сирене (бяло саламурено)       = 6,8 кг мляко;
д)  за 1 кг кисело мляко              = 1,04 кг мляко;
е)  за 1 кг млечна извара             = 5,55 кг мляко;
ж)  пастьоризирано мляко           = 1,02 кг мляко.
2. овче мляко:
а)  за 1 кг сирене твърдо (кашкавал)        = 7 кг мляко;
б)  за 1 кг сирене (бяло саламурено)      = 4,8 кг мляко;
в) за 1 кг кисело мляко               = 1,06 кг мляко;
г)  пастьоризирано мляко            = 1,04 кг мляко.
3. биволско мляко:
а)  за 1 кг сирене твърдо (кашкавал)     = 10,1 кг мляко;
б)  за 1 кг сирене  (бяло саламурено)     = 6,6 кг мляко;
в) за 1 кг кисело мляко               = 1,04 кг мляко;
г)  пастьоризирано мляко            = 1,02 кг мляко.“

Коментари