Стартира прием по Мярка 14 "Хуманно отношение към животните" от ПРСР 2014-2020



От 25 септември до 31.10.2017 година  ще продължи приема на заявления по Мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020. Документите ще се приемат в областните дирекции на ДФЗ-РА, по местонахождение на животновъдния обект.
Бюджетът по Мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ е в размер на левовата равностойност на 56 859 510,50 евро. Финансовата помощ ще осигури по-добър здравен статус на животните и ще подобри хигиената при тяхното отглеждане. Заложените дейности ще доведат до осигуряване на по-качествени и по-безопасни храни от животински произход, до опазване на околната среда, както и до повишаване безопасността на труда на фермерите.
Финансова помощ ще се предоставя на земеделски стопани, които се задължават да спазват доброволно петгодишни поети ангажименти. Те могат да бъдат както за една, така и за комбинация от няколко дейности по мярката, допринасящи за хуманното отношение към едрите и дребни преживни животни.
За подпомагане могат да кандидатстват земеделски стопани, които са:
1.регистрирани по реда на Наредба No 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на
регистър на земеделските стопани
2.активни  земеделски  стопани  съгласно  чл.  38б,  ал.  2 -4  от  Закона  за подпомагане на земеделските производители;
3. собственици и/или ползватели на животновъден обект или животновъден обект -пасище.
Документите за ползване на сградите и помещенията, използвани за нуждите на животновъдния обект трябва да са за срок не по-малко от 6 години, считано  от  датата  на  подаване  на  заявлението  за  подпомагане,  с  изключение  на животновъдните обекти -пасища. Документите за ползване за животновъдните обекти -пасища, могат да бъдат за срок не по-малък от една година, като кандидатът е длъжен да осигури ползване на  площи за паша за не по-малко от 6 години, считано от датата на подаване на заявлението за подпомагане. Броят, видът и категорията на животните в животновъдния обект, в който се  отглеждат  заявените  за  подпомагане  животни,  трябва  да  са  в  съответствие  с капацитета на  регистрирания  по  чл.  137  от  Закона  за  ветеринарномедицинската дейност животновъден обект.
Животновъдният обект, в който се отглеждат животните, предмет на подпомагане по мярката, трябва да е регистриран по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Всички ЕПЖ и ДПЖ в стопанството на кандидата трябва да са идентифицирани и въведени в системата за идентификация и регистрация на животните по чл. 30, ал. 2, т. 3 от Закона за подпомагане на земеделските производители и в информационната система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Кандидатите  трябва  да  спазват  минималните  изисквания  за  хуманно отношение  към  животните съгласно  съответните  задължителни  стандарти. За животните, обект на подпомагане по мярката, трябва да бъдат изпълнени ветеринарномедицински  мероприятия  съгласно  Националната  програма  за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите  за периода 2016- 2018 г. Собствениците  на  животновъдни  обекти  трябва  да  имат  валидни ветеринарномедицински свидетелства за придвижване/транспортиране на животните към  животновъдни  обекти -пасища,  издадени  от  Интегрираната  информационна система на БАБХ, когато се изискват такива. Към момента на кандидатстване земеделските стопани посочват в заявлението за подпомагане /плащане броя животни от даден вид и категория, които се отглеждат в стопанството и за които се кандидатства за подпомагане.
Земеделските  стопани  изготвят  ежегодно  план-програма  за изпълнение  на  дейностите,  за които  кандидатстват  за  подпомагане.  В  представения  план-програма  трябва  да  бъдат  посочени дейностите, за които се кандидатства, ушни марки/ЕИД номер и брой на животните по вид и категория, които се включват в тези дейности.
При промяна на подпомаганите дейности или броя, вида или категорията животни кандидатите са длъжни да предоставят допълнение към план програмата, в което да бъдат включени новите по вид животни и/или дейности. План-програмата се предоставя със заявлението за плащане за съответната година. Земеделските стопани могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление, без да поемат нов петгодишен ангажимент, ако увеличението е с не повече от 10 на сто от одобрените ЖЕ и е в съответствие с условията на Мярка 14. Промените в подпомаганите дейности или броя, вида или категорията животни подлежат на одобрение от ДФЗ -РА, при наличие на свободен бюджет по мярката, покриващ целия период на ангажимента за изпълнение на съответната дейност. Не  се  предоставя  финансова  помощ  за  разходи  за  закупуването  и използването на лекарства, закупуване и поставяне на ваксини, както и инвестиционни разходи.
   Подробните изисквания и наборът от документи за кандидатстване по мярката може да получите от нашите експерти, както и от сайта на ДФЗ-РА.

Коментари