Програма "Ромакт"

Програма „Ромакт“ е съвместна инициатива на Съвета на Европа (СЕ), Европейската комисия и Европейският алианс на градовете и регионите. Програмата се изпълнява в Унгария, България, Румъния, Италия, Чехия и Словакия. Целта е израждане на капацитет на местните и регионални власти за развиване и изпълнение на политики за ромско включване. „Ромакт“ предоставя подкрепа на местната администрация за прилагане на приобщаващи практики на добро управление и устойчиви планове на развитието. Тя улеснява достъпа до съответните ресурси, включително по-добро използване на средствата от ЕС.
Във всяка от страните, програмата „Ромакт“ се изпълнява от Националните екипи, състоящи се от:
– Ръководител на Националната програма;
– Национален координационен център
– Фасилитатори (действат в една или повече общини);
– Експерти в публичната администрация и финансирането от ЕС.
Програма „Ромакт“ търси експерти в областта на местното управление и възможностите за финансиране от ЕС. Кандидатите трябва да имат опит в работа в областта на социалното включване (общности в неравностойно положение, малцинства). Настоящият конкурс е насочен експерти от страните-участнички и има за цел да разшири екипа от експерти, които да работят според необходимостта в общините на Програмата.
Допустими общини за България: Айтос, Бяла Слатина, Исперих, Мъглиж, Монтана, Никола Козлево, Нови Пазар, Пещера, Шумен, Сливен, Средец, Тунджа, Твърдица, Варна и Ветово.

Коментари