От 16-ти май започва раздаването на ваучерите за гориво.

От 16-и май започва раздаването на ваучерите за гориво на земеделските производители. Те могат да бъдат получени в общинските служби „Земеделие” в цялата страна срещу документ за самоличност и талон за регистрация по Наредба № 3 за стопанската 2013/2014 г. Първоначално фермерите ще получат 60% от заявеното прогнозно количество, използвано за земеделски нужди, а остатъкът ще бъде даден в началото на 2015 г.

Крайният срок за получаване на ваучерите е 20 юни т.г. Те могат да се използват само за газьол и не се разменят срещу пари. С тях земеделските стопани могат да закупят гориво от бензиностанциите.

От началото на 2014 г. земеделските производители трябва да водят дневник по образец за изразходваното количество гориво, в който да записват предприетите агротехнически действия по обработката на почвата и/или мероприятия, свързани с отглеждането на животните.
Помощта за гориво е в размер на 84 млн. лв., а отстъпката за литър ще е 0,31 лв. Така земеделците ще получат 50% намален акциз от страна на държавата.

Коментари