Комисията по земеделието и храните реши да предложи на Народното събрание да приеме на първо четенe промени в Закона за опазване на земеделските земи.

На 26 март 2014г Комисията по земеделието и храните реши да предложи на Народното събрание да приеме на първо четенe промени в Закона за опазване на земеделските земи, внесени от Министерски съвет.
Целта на законопроекта е синхронизиране на действащото законодателство с други нормативни актове и облекчаване на административните процедури, което ще облекчи инвеститорите. Предлага се промяна на предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди, предвидена с общ устройствен план, както и за терени, отдадени на концесия с решение на Министерския съвет, да се извършва, без да се провежда процедура за утвърждаване на площадка или трасе за проектиране. Сега промяната на предназначението на земеделските земи става на два етапа, в законопроекта се предвижда в изброените случаи това да става едноетапно. Предвижда се задължението за определяне най-малко на две площадки или трасета за обекта да касае земите от първа до четвърта категория, както и поливни. Създава се правна възможност Комисията за земеделските земи да отложи промяна на предназначението на земеделска земя за даден обект, когато при обсъждането възникнат въпроси за доизясняване.
Депутатите от комисията се запознаха с последния вариант на изготвената от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. На този етап от преговорите по предложението за Регламент относно Европейски фонд за морско дело и рибарство предстоят обсъждания между Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия. Все още няма крайно решение относно финансовата рамка за следващите 7 години и тепърва предстои вземането на решение за разпределението на средствата за новата програма през следващия програмен период. Очаква се Регламента относно ЕФМДР да бъде приет до средата на 2014 г.
Основните приоритети на Програмата за морско дело и рибарство  са насърчаване на устойчиви, отличаващи се с ефективно използване на ресурсите рибарство и аквакултури и свързаното с тях преработване, конкурентноспособно рибарство и аквакултури, стимулиране на прилагането на обща политика в областта на рибарството, повишаване на заетостта и териториалното сближаване и укрепване на прилагането на интегрирана морска политика.
Комисията по земеделието и храните изслуша подробна информация за реализацията на средствата по приоритетни оси и мерки и приключването на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР) 2007-2013 г. Депутатите се запознаха с трудностите, проблемите и рисковете за изпълнението на програмата, както и с предприетите действия.

Коментари