Режат евросубсидии на фермерите в сивия сектор.

Земеделските производители, които са в сивия сектор и не плащат данъци върху доходите си, от тази година няма да получават европейски субсидии. Това обяви зам. министърът на земеделието и храните Явор Гечев на среща със зърнопроизводители, която се проведе на изложението „Агра“ в Пловдив, съобщава farmer.bg. При всеки деклариран декар обработваема земя администрацията ще проверява в Националната агенция по приходите (НАП) дали фермерът е платил съответните данъци.
В момента при продажбата на селскостопанска продукция по тържищата мними „земеделски производители“ масово продават тонове продукция, въпреки че са се регистрирали в общинските служби като обработващи минимални декари, от които не може да се произведат и половин тона зеленчуци, поясниха експерти. Точно чрез тези продажби минават нелегално внесените храни в страната, за които не се плащат ДДС и държавата губи, посочи Гечев.
Още от тази година администрацията е решила да се пребори със сивия сектор, като отреже от европейски помощи всички, които не са данъчно изрядни. „Време е малките стопани от сектора да излязат на светло, защото така ще помогнат и на себе си, и на администрацията, която има желание да ги подкрепя чрез европейското финансиране“, посочи Гечев. И поясни, че това може да стане само при коректност от страна на всички участници в земеделското производство.
вестник Земя

Коментари