Избор на ръководство и членове на ЦИК

До 11 март 2014 г. неправителствените организации ще могат да правят предложения за членове на ЦИК. Кандидатите ще бъдат изслушани на 12 март 2014 г. от 14.30 часа в Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения. Заседанието ще се излъчва онлайн на интернет-страницата на парламента. Депутати, парламентарни групи, както и партии или коалиции, които имат избрани представители в Европейския парламент, но не са парламентарно представени, ще могат да правят предложения за състава на ЦИК до Комисията по правни въпроси в срок до 13 март 2014 г. Комисията ще изслушва кандидатите на 17 март 2014 г. от 10.00 часа. Заседанието ще се излъчва пряко по БНТ и БНР.

След публичната процедура в срок до 18 март 2014 г. парламентарно представените партии и коалиции могат да направят предложение до Народното събрание за избор на председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК.
Изборът на председател, заместник-председатели и секретар на Централната избирателна комисия ще се проведе в Народното събрание на 20 март 2014 г.
Парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техни листи членове в ЕП, но не са парламентарно представени, в срок до 18 март 2014 г. могат да направят предложения до президента за назначаване на останалите членове на ЦИК.

Коментари